Got a 240sx with sr20det engine for $500 - Page 5 - Nissan 240SX Forums
New Member Introductions **240SX 101. NO FLAMING ALLOWED**

 47Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #101 of 118 Old 01-22-2020, 09:32 AM Thread Starter
 
Nick_240sx's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Beaverton, OR
Age: 38
Posts: 155
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Rep Power: 21476204
Nick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthy
Points: 214,762,870, Level: 100
Points: 214,762,870, Level: 100 Points: 214,762,870, Level: 100 Points: 214,762,870, Level: 100
Activity: 42%
Activity: 42% Activity: 42% Activity: 42%
(Thread Starter)
Getting the carpet installed and cleaning up the wiring. I washed the carpet like 4 times and still can't get out the oil that's soaked into it, but it looks pretty clean. 2x4s on speaker box will be covered with carpet material and I think I'll come up with a way to secure it to the strut bar.

Carpet going in spare mounted.


Some Trimming for the battery box.


Finishing up all the interior shit before moving on to the brakes, shocks and tension rods. Then bust out the water pump, temp sensor, and thermostat and it should be ready to go.

Made a cover for the fuel pump connector and to cover the splices.


Cleaned up the wiring and got the carpet mostly put down.


Edited 1/31:

Removed nearly all the paint and grime from the wheels


New rotors pads and shocks


Strut bar, upper bar, and all the carpet and interior

1990 240SX SR20DET

Last edited by Nick_240sx; 01-31-2020 at 09:07 AM.
Nick_240sx is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #102 of 118 Old 02-10-2020, 09:49 AM Thread Starter
 
Nick_240sx's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Beaverton, OR
Age: 38
Posts: 155
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Rep Power: 21476204
Nick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthy
Points: 214,762,870, Level: 100
Points: 214,762,870, Level: 100 Points: 214,762,870, Level: 100 Points: 214,762,870, Level: 100
Activity: 42%
Activity: 42% Activity: 42% Activity: 42%
(Thread Starter)
Fronts are almost done. Need to bleed the brakes then onto the engine stuff and get it back on the road.

1990 240SX SR20DET
Nick_240sx is offline  
post #103 of 118 Old 03-04-2020, 10:32 AM Thread Starter
 
Nick_240sx's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Beaverton, OR
Age: 38
Posts: 155
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Rep Power: 21476204
Nick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthy
Points: 214,762,870, Level: 100
Points: 214,762,870, Level: 100 Points: 214,762,870, Level: 100 Points: 214,762,870, Level: 100
Activity: 42%
Activity: 42% Activity: 42% Activity: 42%
(Thread Starter)
Turns out my wheels didn't clear the fucking brakes. A larger rotor/brake setup would have actually fit better because of the spoke profile on the wheels, but whatever. Slapped some 8mm spacers on for about 2mm clearance and the lugs still seem to have a good amount of thread.





New Waterpump, thermostat and temp sensor installed. There was no thermostat, so I'm a little concerned why I was having overheating issues, but I'll make sure to bleed the system and hopefully it will be all good.

Hopefully I can take it around the block this weekend. Going to need some new tires here soon. Looking at Nitto Motivos, or Dunlop Direzza DS102s..
RikRong likes this.

1990 240SX SR20DET
Nick_240sx is offline  
 
post #104 of 118 Old 03-10-2020, 03:36 PM
240-kid
 
Scoot's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Hawai'i Nei
Age: 29
Posts: 47,137
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 251 Post(s)
Rep Power: 10000
Scoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthy
Points: 2,147,755,554, Level: 100
Points: 2,147,755,554, Level: 100 Points: 2,147,755,554, Level: 100 Points: 2,147,755,554, Level: 100
Activity: 99%
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
Damn man. Nice to see you're still at it.

My bad I never looked at your MAP, just moved a few months back. If you still need some insight I'd be glad to help out.

👍🏼
Nick_240sx likes this.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

The Forum Slut...
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Scoot is offline  
post #105 of 118 Old 03-13-2020, 11:47 AM
The Irrelevant Mod
 
KAT0's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Nowhere near you.
Posts: 29,280
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 20 Post(s)
Rep Power: 214749581
KAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthy
Points: 2,147,570,078, Level: 100
Points: 2,147,570,078, Level: 100 Points: 2,147,570,078, Level: 100 Points: 2,147,570,078, Level: 100
Activity: 99%
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
Scoot's probably best described as the human form of the 240sx FSM. Dude's one of your best, if not the best resource on this forum. Keep up the good work. And keep posting. Threads like these are the backbone of the community. Without members like you sharing builds with the good and the bad, forums would serve no real purpose.
Nick_240sx likes this.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

S
emper Fidelis

Quote:
Originally Posted by ic2drop View Post
I know you learned your lesson though... never slow down when the cops start to follow you.
KAT0 is offline  
post #106 of 118 Old 04-08-2020, 10:49 AM Thread Starter
 
Nick_240sx's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Beaverton, OR
Age: 38
Posts: 155
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Rep Power: 21476204
Nick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthy
Points: 214,762,870, Level: 100
Points: 214,762,870, Level: 100 Points: 214,762,870, Level: 100 Points: 214,762,870, Level: 100
Activity: 42%
Activity: 42% Activity: 42% Activity: 42%
(Thread Starter)
After doing the tension rods and the coilovers my shit was all outta whack and pulled heavy to one side so I took it to get an alignment. $160 and now it drives straight as an arrow. W/o camber adjustment in the rear there's not a lot that can be done about that. Probably my next purchase along with a new set of tires.

Really like how it's come along, nice interior, nice stereo, good power, brakes feel good and not too fucking bouncy. I'm done working on it for a while and just plan on cruising it, ripping it around and just enjoying it. I'll keep fucking with the tune for a while and maybe once all this covid shit is over I can take it in and hit a dyno next fall or something. I have been doing some video/movie editing and maybe I can get some good video clips and shit and put something together.

Turns out the temp sensor/switch for the fans died, not sure how or why. Put in a new one and fans are working again. Kicks on at 195, off at 185. Almost seems to low, because the dash temp gauge barely starts rising and the fans kick on and goes back down to cold. Need a way to verify the fans aren't running when cruising above 35mph.

I did seal up the windshield with some, uhm, roof patch shit. I thought it would smooth out, but it's basically tar that looks like dog shit. Should have just went with some black caulk, but it should be sealed up. It's going to be a nightmare getting it all out.


1990 240SX SR20DET
Nick_240sx is offline  
post #107 of 118 Old 04-09-2020, 04:21 PM
The Irrelevant Mod
 
KAT0's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Nowhere near you.
Posts: 29,280
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 20 Post(s)
Rep Power: 214749581
KAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthy
Points: 2,147,570,078, Level: 100
Points: 2,147,570,078, Level: 100 Points: 2,147,570,078, Level: 100 Points: 2,147,570,078, Level: 100
Activity: 99%
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
That's pretty tiiiiiiiiiiiiiiiiight. I took too long to align my car because of some bad bushings/links so the alignment dudes told me to get that fixed first. By the time I could and went back the [new] tires had already conformed to the then-current alignment and now that it's aligned, not only does it pull right, but when I go left the tires get nice and loud and when I turn right, they are sooooooooooo quiet.

Keep them posts coming along, brah.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

S
emper Fidelis

Quote:
Originally Posted by ic2drop View Post
I know you learned your lesson though... never slow down when the cops start to follow you.
KAT0 is offline  
post #108 of 118 Old 04-11-2020, 05:40 PM
 
Join Date: Apr 2020
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Rep Power: 0
Brampton Bikes is on a distinguished road
Points: 18, Level: 1
Points: 18, Level: 1 Points: 18, Level: 1 Points: 18, Level: 1
Activity: 50%
Activity: 50% Activity: 50% Activity: 50%
Wow, nice find. Nice to see your progress with it.
Brampton Bikes is offline  
post #109 of 118 Old 04-16-2020, 11:00 AM Thread Starter
 
Nick_240sx's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Beaverton, OR
Age: 38
Posts: 155
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Rep Power: 21476204
Nick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthy
Points: 214,762,870, Level: 100
Points: 214,762,870, Level: 100 Points: 214,762,870, Level: 100 Points: 214,762,870, Level: 100
Activity: 42%
Activity: 42% Activity: 42% Activity: 42%
(Thread Starter)
Thanks guys! Still messing with the idle, I think it has to do with the AAC/IACV. One thing I noticed is that it pulls about ~17.3in/hg when it's cold, then it pulls around ~21in/hg once it warms up. I will run another idle log today.

Noticing some binding of the spring on the front right and heard a weird rubbing noise I need to look into also..


1990 240SX SR20DET
Nick_240sx is offline  
post #110 of 118 Old 04-22-2020, 08:05 PM Thread Starter
 
Nick_240sx's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Beaverton, OR
Age: 38
Posts: 155
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Rep Power: 21476204
Nick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthy
Points: 214,762,870, Level: 100
Points: 214,762,870, Level: 100 Points: 214,762,870, Level: 100 Points: 214,762,870, Level: 100
Activity: 42%
Activity: 42% Activity: 42% Activity: 42%
(Thread Starter)
Looked into the binding, turns out the spring perch was loose causing the spring to turn when cranking the wheel. All fixed. But I'm having problems with the freaking idle still. Here's the link to the Nismotronic Thread over on Zilvia.

Here's the Problem: From cold start up it will idle rough at 15-17 AFR at 17.5in/hg until it warms up, not to any specific temp, but at one point, like a light switch, the idle will smooth out except that it idles at 12.5 AFR and vacuum jumps to 20.6in/hg. And to make things more confusing once the electric fans kick on it idles perfect at 13.5-14.5 AFR, once they kick off goes back to 12.5 AFR.

I had a couple ideas but no real conclusion.

Blocked or sticking AAC/IACV valve, however adjusting the limits on the ECU does seem to change the idle, but does not help improve the situation. I did mess with the screw on the IACV a little bit and that changes the idle fairly drastically. Once it was all warmed up I adjusted it to Idle right around 975. I had no reason to adjust the throttle stop screw or anything like that.

Something with the tune or some parameter causing it to do this, but I cannot find anything. I checked the injector battery/voltage offset. Nismotronic has a preset for Nismo 740cc, that's what I'm using.

I've checked the base fuel pressure. 43psi with no vaccuum.

Could it be something mechanical? or electrical? or in the ECU? Or?

Ordered a BT dongle for the Nismotronic to run TunerView which has some sweet features. Looking to do some videos with gauge overlays! Stoked!
w0nderbr3ad likes this.

1990 240SX SR20DET
Nick_240sx is offline  
post #111 of 118 Old 04-27-2020, 02:35 PM
 
collegekid's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Phiradelphia, Pa
Posts: 1,952
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 96 Post(s)
Rep Power: 64425449
collegekid The posts made by this user are trust worthycollegekid The posts made by this user are trust worthycollegekid The posts made by this user are trust worthycollegekid The posts made by this user are trust worthycollegekid The posts made by this user are trust worthycollegekid The posts made by this user are trust worthycollegekid The posts made by this user are trust worthycollegekid The posts made by this user are trust worthycollegekid The posts made by this user are trust worthycollegekid The posts made by this user are trust worthycollegekid The posts made by this user are trust worthy
Points: 644,260,121, Level: 100
Points: 644,260,121, Level: 100 Points: 644,260,121, Level: 100 Points: 644,260,121, Level: 100
Activity: 99%
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
Re read the whole thread, love your progress.

Did you ever replace the oil pickup that the previous owner had drilled holes into?


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


96. Gonna do it right this time


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
collegekid is online now  
post #112 of 118 Old 04-30-2020, 02:10 PM Thread Starter
 
Nick_240sx's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Beaverton, OR
Age: 38
Posts: 155
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Rep Power: 21476204
Nick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthy
Points: 214,762,870, Level: 100
Points: 214,762,870, Level: 100 Points: 214,762,870, Level: 100 Points: 214,762,870, Level: 100
Activity: 42%
Activity: 42% Activity: 42% Activity: 42%
(Thread Starter)
Thanks man! No, I never did anything with the pickup. Didn't see a reason it would cause any problems.

Bluetooth dongle installed. It just plugs right into the board. Still working out the gauge layout/video shit, but seems pretty cool I just need a way to mount my phone for video.




Edit: Wondering if the idle shit is some sort of voltage issue? I hope I didn't suck something up the intake after putting everything together, but being intermittent or being weird when cold/warm like that wouldn't make a lot of sense.. Fack! Really that's the only issue I'm having.. Well that and this COVID shit..

1990 240SX SR20DET
Nick_240sx is offline  
post #113 of 118 Old 04-30-2020, 04:31 PM
 
collegekid's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Phiradelphia, Pa
Posts: 1,952
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 96 Post(s)
Rep Power: 64425449
collegekid The posts made by this user are trust worthycollegekid The posts made by this user are trust worthycollegekid The posts made by this user are trust worthycollegekid The posts made by this user are trust worthycollegekid The posts made by this user are trust worthycollegekid The posts made by this user are trust worthycollegekid The posts made by this user are trust worthycollegekid The posts made by this user are trust worthycollegekid The posts made by this user are trust worthycollegekid The posts made by this user are trust worthycollegekid The posts made by this user are trust worthy
Points: 644,260,121, Level: 100
Points: 644,260,121, Level: 100 Points: 644,260,121, Level: 100 Points: 644,260,121, Level: 100
Activity: 99%
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
https://zilvia.net/f/showthread.php?p=5980612

Page 3, post # 61 the guy talks about it. I can see both trains of thought on why it's good/bad to do it.

I'd personally just run the newer pickup (check this thread)

https://www.nicoclub.com/archives/sr...placement.html

If you really are going to be doing any kind of spirited driving, I'd do a baffled oil pan and just run the larger mouth pickup(no holes drilled into it).



The bluetooth dongle is used with a tablet so you can have a digital gauge setup right? That's pretty sweet.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


96. Gonna do it right this time


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
collegekid is online now  
post #114 of 118 Old 05-06-2020, 07:42 PM
The Irrelevant Mod
 
KAT0's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Nowhere near you.
Posts: 29,280
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 20 Post(s)
Rep Power: 214749581
KAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthyKAT0 The posts made by this user are trust worthy
Points: 2,147,570,078, Level: 100
Points: 2,147,570,078, Level: 100 Points: 2,147,570,078, Level: 100 Points: 2,147,570,078, Level: 100
Activity: 99%
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
This is the quality posting/sharing/discussion that we need more of.

Kudos to both of you.

+REP4ALL!


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

S
emper Fidelis

Quote:
Originally Posted by ic2drop View Post
I know you learned your lesson though... never slow down when the cops start to follow you.
KAT0 is offline  
post #115 of 118 Old 05-08-2020, 10:17 AM Thread Starter
 
Nick_240sx's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Beaverton, OR
Age: 38
Posts: 155
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Rep Power: 21476204
Nick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthy
Points: 214,762,870, Level: 100
Points: 214,762,870, Level: 100 Points: 214,762,870, Level: 100 Points: 214,762,870, Level: 100
Activity: 42%
Activity: 42% Activity: 42% Activity: 42%
(Thread Starter)
Good point on the oil pickup, but to add I am running an oversized baffled/trap door ISR oil pan.

I tried running some seafoam through the IACV, and I think all it did was make it smoke real bad and didn't really do anything..


Pulled the IM yesterday and will disassemble and clean it all up although it looks pretty clean. I might just buy a new IACV but goddamn they're expensive. I'll scope out the valves and check em out later today.

5/13/20 EDIT:
I tested the IACV with a meter and it all checked out. Everything was relatively clean but the only thing I noticed is that there was a pool of oil in my lower intake manifold. Probably due to not running a vac source on the other side, which has now been addressed. I cleaned it all up and will throw it back together and if I'm still having idle issues, I'll pull it all back out and buy a new IACV.


FYI, The dome light for a S13 hatchback with a sunroof is the exact same as the nissan hardbody pickup and a company in Thailand makes new ones. I bought mine from Amazon for $16.50.

1990 240SX SR20DET

Last edited by Nick_240sx; 05-13-2020 at 12:43 PM.
Nick_240sx is offline  
post #116 of 118 Old 05-13-2020, 09:46 PM Thread Starter
 
Nick_240sx's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Beaverton, OR
Age: 38
Posts: 155
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Rep Power: 21476204
Nick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthyNick_240sx The posts made by this user are trust worthy
Points: 214,762,870, Level: 100
Points: 214,762,870, Level: 100 Points: 214,762,870, Level: 100 Points: 214,762,870, Level: 100
Activity: 42%
Activity: 42% Activity: 42% Activity: 42%
(Thread Starter)
Welp. Tore it all down and put it all back together and no fucking luck. It's gotta be the IACV!? I would really, really, hate to buy one, put it in and it not fix my issue though..

And the socket for the plug on the hardbody light only needs slight trimming to get it to plug in. Not exactly the same I guess, but it does work..

Edit: Ordered a new IACV. $135 from Nissan race shop. I hope this does it...

Edit 2: NO response from nissan race shop for my order, which I will probably cancel, maybe they're closed for COVID or something? But I've got an idea. the IACV is composed of a 2 devices, the AAC (Auxiliary air control) and the FICD (fast idle control device) I believe my problem is not with the AAC as I have been able to adjust the AAC duty % through the nismotronic and it seems to affect the idle. I think * maybe* the FICD is malfunctioning and I don't have AC so I don't need it anyway.. I plan to try to disconnect the FICD and keep the AAC connected, but the kicker is that both are connected to one plug, but I have an idea to jumper the pins for the AAC and leave the FICD disconnected or possibly de-pin the socket for the FICD.
I should note (and may have mentioned before) that when the fans are on loading the engine a little bit more the idle is better..

Wish I had found this before as I didn't take the IACV apart. I may have been able to test the solenoid operation for the FICD. Doh!
https://www.nicoclub.com/archives/z3...es-part-1.html

Edit 3:
Well, that didn't do anything.
1.) Tried running w/o the FICD valve and only the AAC Valve. I was able to get it to idle around 13.8-14.5 AFR except I had to set the Min. AAC duty to around 50% and adjust the screw on the IACV all the way in which would only lower the idle to 1100 rpm. No Thanks.
2.) Put 12V to the FICD pins and heard audible click and tried while idling and it significantly raised the idle. Seems to work fine.
3.) Died a little bit inside.

I'm running out of ideas..

Symptoms again:
When cold it will idle at 15-16AFR pulling approx. 19.3 in/hg albiet a little rough. Not violently shaking, just a little bumpy.
When warm it will idle at 11.8-12.5 pulling appox. 20.8 in/hg smooth as butter. but trying to lean it out to 13.5-14.5 it misses and pops.
Somewhere between cold and warm the vacuum jumps from 19.3 to 20.8 for no 'apparent' reason.

Pressure test intake?
Pressure test cooling system?
Check Compression?
Check/replace O2 sensor?
Check injectors for sticking/leaking?
Check timing?

Why does it pull less vacuum up to a certain point/ECT? Why/how would ECT affect vacuum?
But if it is pulling more vacuum, and an injector (brand new nismo 740s) was leaking/stuck, it might draw in more fuel, possibly not atomized, pulling raw fuel into the engine and causing it to miss fire.. ? IDK..
I did have a problem with a new RC injector on my RX7 that had something in it, causing it to dump fuel, it was bad though. But when I checked the fuel pressure, it didn't leak down really quick or anything.

1990 240SX SR20DET

Last edited by Nick_240sx; 05-14-2020 at 07:34 PM.
Nick_240sx is offline  
post #117 of 118 Old 05-17-2020, 09:37 AM
240-kid
 
Scoot's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Hawai'i Nei
Age: 29
Posts: 47,137
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 251 Post(s)
Rep Power: 10000
Scoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthy
Points: 2,147,755,554, Level: 100
Points: 2,147,755,554, Level: 100 Points: 2,147,755,554, Level: 100 Points: 2,147,755,554, Level: 100
Activity: 99%
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
What kind of plugs are you running? Heat Range, Gap etc etc.

Also have you tried doing a leak test on the motor cold and hot? You might be surprised to find a slightly warped valve or cracked seat that seals it's self when it gets warms.

Also double check that your wideband is reading properly. If possible free air calibrate it.

A cold motor wont pull as much vacuum as a hot motor.

Too lean a AFR will create less vacuum than a good AFR will. But 14-15 is hardly lean. You usually won't run into low vacuum caused by AFR until the very high 15 low 16 depending on the motor. Some can even idle on 17 but that's usually a high comp n/a motor.

If you want faster reply's you can hit me up on IG or FB MSNGR. DM if you want.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

The Forum Slut...
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Scoot is offline  
post #118 of 118 Old 05-17-2020, 09:39 AM
240-kid
 
Scoot's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Hawai'i Nei
Age: 29
Posts: 47,137
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 251 Post(s)
Rep Power: 10000
Scoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthyScoot The posts made by this user are trust worthy
Points: 2,147,755,554, Level: 100
Points: 2,147,755,554, Level: 100 Points: 2,147,755,554, Level: 100 Points: 2,147,755,554, Level: 100
Activity: 99%
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
Edit: I just saw you said 15-16 AFR with low Vac. That is most likely the cause.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

The Forum Slut...
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Scoot is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Nissan 240SX Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome